Inpraxis: systemisk og narrativ kommunikation og processtyring

Kurser

Helt almindelig fucked up (HAFU)

 
 
 

Helt almindelig fucked up

- At støtte børn og unge i at regulere stress og skam samt sikre tilhørsforhold til fællesskaber

Med Maria Dressler og Camilla Obel, forfattere og henholdsvis psykolog og lærer/terapeut

Mandag d. 15. september kl. 14.30-17, Helsingør

 
 

I inpraxis er vi altid på jagt efter nye, spændende metoder til at arbejde i det komplekse felt med børn og unge, som har det svært. Derfor har vi til dette pitstop inviteret Maria Dressler og Camilla Obel til at dele ud af pointer og perspektiver fra deres nyeste bog ”Helt almindelig fucked up”. Ved at se nærmere på de betingelser, der kendetegner børn og unges liv, og på børn og unges reaktioner på dem, vil de give deres bud på, hvordan vi som vigtige voksne kan understøtte børn og unge i at regulere deres stress og skam samt sikre deres tilhørsforhold til deres primære fællesskaber (familie/institution eller skole). Konkret vil Maria og Camilla introducere os til HAFUs metoder: Den toleranceudvidende metode, den skamreducerende metode og den fællesskabende metode.

Maria og Camilla skriver følgende appetizer til pitstoppet:

Mange børn og unge føler sig utilpasse eller ubekvemme i deres liv. De er usikre på, om de har det, der skal til, og om verden passer til sådan en som dem. De er usikre på, om der er noget i vejen med dem, om de hører til og om de er forkerte. Det giver god mening. For børne og ungelivet i dag er præget af betingelser som både er mangfoldige, stressende og selvmodsigende. Det er sundt at reagere på usunde betingelser. Men samtidig er det både ubehageligt, smertefuldt og stressende for børnene og de unge.

Som vigtige voksne rundt om børnene skal vi undersøge, hvordan børn skaber mening, finder løsninger, udvikler logikker, navigerer, inviterer til forståelse og selv forsøger at finde veje, der kan gøre livet lettere og tryggere, selvom disse veje til tider kan se mærkelige ud for os. Vi skal være opmærksomme på, hvordan stress og skam kan få store konsekvenser for børns velbefindende og hjælpe dem til at reducere disse tilstande.

Og vi skal sikre at vores initiativer – hvad enten vi er forældre eller professionelle – både understøtter børn og unges livsverden og knytter børn og unge stærkere til verden (andre mennesker, andre kontekster). I en tid præget af identitetspolitik, individualisme, segregering, patologisering og et neoliberalistisk menneskesyn er det ikke altid det, vi taler mest om. I vores stigende bevidsthed om og hensyntagen til det særlige og det partikulære, har vi måske mistet blikket for det fælles?

Kom og bliv klogere på:

  • hvordan meget forskellige udtryk på ydersiden, kan ligne hinanden på indersiden – og derfor kalder på det samme fremfor noget forskelligt.
  • hvordan man kan genkende naturlige reaktioner på uhensigtsmæssige vilkår (stressreaktioner), forskellige udtryk for skam og centrale følelsesmæssige tilstande
  • hvordan man kan anvende tolerancevindueudvidende og skamreducerende metoder
  • hvordan man med afsæt i fællesskabende metoder kan arbejde med udsyn, forbindelser og sammenhænge.

Om oplægsholderne:

Maria Dressler og Camilla Obel er begge indehavere af HAFU – institut for liv. Et terapeutisk hus hvor de tilbyder samtaler, terapi, undersøgelses- og udviklingsforløb til mennesker i alle aldre.
Maria Dressler er uddannet psykolog, og er ansvarlig leder for HAFUs teoretiske tilgang og metode, og Camilla Obel er uddannet lærer og terapeut og derudover administrerende direktør i HAFU. De har arbejdet sammen de sidste 15 år, hvor de har udviklet og skrevet om metoder til at arbejde med børn og unges vredeshåndtering og følelsesmæssige udtryk, herunder bogen ”Helt almindelig fucked op”, som vi tager udgangspunkt i på dette pitstop. Se mere på www.hafu.nu.

Praktiske oplysninger

Tid: Mandag d. 15. september 2025 kl. 14.30-17.00 i inpraxis, Helsingør.
Pris: 475,- kr. inkl. kaffe, the og lidt sødt. 

Tilmelding

Tilmelding: Via hjemmesiden eller send en mail med navn, arbejdsadresse, faktureringsoplysninger og telefonnummer til dlj@inpraxis.dk. Skriv "Pitstop HAFU" i emnefeltet på mailen. Tilmeldingen er bindende.