Organisationskonsulent - men hvordan?
Organisationskonsulent - men hvordan?
1-årig narrativ og systemisk konsulentuddannelse
Uddannelsesleder: Iben Ljungmann
Start: marts 2024
Det kan være du møder modsatrettede ønsker og forventninger til hvad du og processen kan og skal bidrage til, og hvilken rolle du skal indtage i processen. Nogle gange er opgaven at hjælpe deltagerne med at skabe mening og handlemuligheder i de fastlåste problemer, de føler de står i. Andre gange drejer det sig i højere grad om at du skal ’sikre’ eller ’implementere’ en bestemt udvikling, samtidigt med at opgaven også er at skabe motivation og en fornemmelse af ejerskab hos de involverede. Atter andre gange er opgaven så kompleks og løst defineret, at det overhovedet at finde hoved og hale i problematikken og at nå til en fælles forståelse af dette bliver hovedopgaven.
Det kan være en stor udfordring at medvirke til at forandringer bliver forankret i hverdagen. Måske er det ovenikøbet en del af opgaven at du har ledelsesfunktioner, konsulentfunktioner og myndighedsopgaver på en og samme tid.
På uddannelsen arbejder vi med konsulentfærdigheder på flere niveauer for at kunne identificere og kvalificere de små og store procesvalg man kontinuerligt står i som konsulent. Det drejer sig både om
- øjebliksfacilitering – at lytte, spørge, facilitere og positionere sig i forhold til det der siges her og nu
- mødefacilitering – hvordan det enkelte møde designes, rammesættes og faciliteres i praksis
- strategisk procesdesign - hvor man sammen med andre designer og driver processer over tid med forskellige indsatser og parter.
Der er både brug for at kunne interviewe i individuelle samtaler i sparring eller coaching med andre, men også i at interviewe i mindre såvel som større grupper. Ligeledes skal man ofte kunne færdes i forskellige kontekster, kulturer og organisatoriske lag, og at kunne foretage valg i forhold til det system man arbejder sammen med. Det drejer sig også om at få blik for hvilke opgaver man skal gå ind i som konsulent og hvilke der skal lægges tilbage til medarbejdere, samarbejdspartnere eller ledere, så man ikke uforvarende kommer til at løse andres opgaver eller tage for meget på sig.
Du vil i løbet af uddannelsen få fyldt værktøjskassen op med solide konsultative færdigheder og begreber, der kan være gavnlige og inspirerende til konsulentens balanceakter, og du vil få mulighed for at udvikle og træne konkrete redskaber og metoder, der kan berige dine konsulentfærdigheder.
Følgende temaer vil indgå i uddannelsen?
- Konsulentens positioner og positionering i praksis
- Samarbejde med ledelsen og forhandling af opgaven
- Rådgivning og vejledning i praksis – når konsulenten også er ekspert
- Arbejdet med grupper, mødeledelse og facilitering af processer
- Samskabelse og kreative processer – at facilitere nytænkning
- Forståelse af og håndtering af konflikter
- Design af større forløb og forandringsprocesser
Hvad får du og din organisation ud af det?
På uddannelsen vil du få styrket dine teoretiske og praktiske kompetencer til at
- Facilitere nytænkning i grupper og at håndtere negative eller fastlåste beskrivelser om andre
- Facilitering af møder på måder så det understøtter høj psykologisk tryghed
- Designe og drive processer og forløb med flere parter og herunder at foretage valg og fravalg i hvordan opgaven ”skæres” til
- Navigere i og få blik for din egen position som konsulent i konkrete opgaver
- Rådgive og vejlede på måder, hvor din fagfaglige og organisationspsykologiske viden flettes sammen med andres og så der sker samskabelse
- Forhandle opgaver, så du ikke bare bliver passiv modtager af opgaver, men derimod aktiv medskaber
- Møde modstand, afmagt, konflikt, uenigheder og forskelligheder i grupper
- Få blik for egne præferencer, tænkemåder og handlemønstre – og at udvide dit repertoire med ideer og praksis fra systemiske, socialkonstruktionistiske og narrative perspektiver
Hvordan arbejder vi på uddannelsen?
Undervisningen vil veksle mellem teoretiske oplæg med konkrete eksempler fra praksis, øvelser i grupper, refleksioner over egen rolle og position som konsulent og konkret træning af konsultative færdigheder. Teoretisk tager vi udgangspunkt i den narrative og systemiske tradition, men vi lader os også inspirere af andre brugbare teorier og metoder.
Du og dine medkursister får løbende mulighed for at tale om opgaver, udfordringer og procesvalg i jeres eget arbejde og gøre dette til genstand for fælles refleksion og ideudvikling.
Du bliver medlem af en fast arbejdsgruppe, som mødes mellem hvert undervisningsmodul.
Her diskuterer I de læste tekster og teoriernes relation til jeres praksis. I får opgaver mellem hvert modul, som knytter sig til modulets tema og får på den måde mulighed for at træne konsulentfærdigheder og sparre med hinanden.
Uddannelsen indeholder:
- 14 undervisningsdage i 2024 fordelt på 7 moduler (alle dage fra 9-15.30)
- 6 obligatoriske arbejdsgruppedage i gruppe, hvor deltagerne læring styrkes gennem træning og arbejde i relation til egen praksis
Som forberedelse til hver undervisning skal du læse ca. 4-6 tekster fortrinsvist på dansk.
Hvem kan deltage?
Uddannelsen retter sig mod psykologer eller andre akademikere med relevant baggrund, hvor en del af ens arbejdsopgaver er at varetage interne eller eksterne konsulentfunktioner.
Undervisere:
Gennemgående underviser er Iben Ljungmann autoriseret psykolog og specialist i arbejds- og organisationspsykologi. Gæsteunderviser er Anna Fjeldsted, autoriseret psykolog med en særlig ekspertise i kreative og samskabende processer.
Alt afhængig af deltagerantal på uddannelsen kan der også blive tilknyttet andre partnere som undervisere på uddannelsen. Underviserne har flere års erfaring som både interne og eksterne konsulenter. De arbejder med konsulentopgaver i forhold til større og mindre, private, offentlige og halvoffentlige organisationer, ligesom de arbejder som konsulenter i forhold til alle niveauer. Underviserne har desuden lang erfaring med undervisning af forskellige faggrupper med konsulentfunktioner og har udviklet kurser og uddannelser til sådanne faggrupper.
Praktisk
Undervisningsdatoer:
20.-21. marts, 25.-26. april, 16.-17. maj, 17.-18. juni, 5.-6. september, 9.-10. oktober og 21.-22. november 2024. Alle dage fra kl. 9-15.30. Der tages forbehold for datoændringer.
Arbejdsgruppedatoer:
17 april, 8. maj, 7. juni, 27. august, 2. oktober og 14. november 2024.
Deltagerantal:
Min. 5, max. 16.
Sted:
Undervisningen foregår hos Inpraxis, Stengade 51, 2. sal th., 3000 Helsingør.
Tilmeldingsfrist:
Tilmeldingsfrist 15. februar 2024. Tilmelding er først bindende, efter at kontrakt er underskrevet. Tilmelding foregår via hjemmesiden www.inpraxis.dk
Pris
Pris: kr. 39.850 + moms. For selvbetalere, der ikke er momsregistrerede: kr 39.850.
Prisen inkluderer kursusafgift, forplejning på undervisningsdagene samt undervisningsmaterialer. Der må påregnes udgifter til anskaffelse af enkelte grundbøger
Ved deltagelse af 2 eller flere personer fra samme arbejdsplads, ydes 25 % rabat på kursusafgiften til hver person. Der gives ikke yderligere rabat.
Betaling foregår i en rate senest 28. februar 2024.